Historie

Het Close Harmony koor Upstairs is opgericht op 10 september 1990.

Een aantal voormalige leden van het jongerenkoor Nebarecha uit Utrecht misten het zingen heel erg. Er werd besloten een nieuw koor te starten dat als voorlopige werknaam ‘de Hooghe Noodt’ kreeg. Het zou een close harmony koor moeten worden vanwege de prachtige klanken van deze zangstijl. Als snel werd een dirigent gevonden in de persoon van Siebren Zwaan die kort daarvoor was gestopt als dirigent bij Nebarecha.

Omdat de meeste aspirant leden in Maarssen en omstreken woonden, werd een oefenruimte in dit dorp gezocht. Boven café Ome Klaas (langegracht 43) was een zaaltje beschikbaar dat bereikt kon worden via een lange smalle trap. Groot voordeel van deze oefenruimte was dat na de repetitie de kelen gesmeerd konden worden, vaak onder het genot van een bittergarnituur. Soms werd er gekegeld op de kegelbaan achter het café. Dit sociale aspect is tot op de dag van vandaag een belangrijk onderdeel van Upstairs.

Tijdens de oprichtingsvergadering moest een keuze gemaakt worden voor de definitieve naam van het koor: ‘Fifty-Fifty’ refereerde aan het repertoire dat voor ongeveer 50% uit Christelijk/gospel bestaat. Uiteindelijk werd Upstairs gekozen vanwege de locatie van de oefenruimte.

Dirigenten

Gedurende de meer dan 30 jaar dat Upstairs nu bestaat, heeft Upstairs onder leiding van de volgende dirigenten heerlijk mogen zingen en musiceren: Siebren Zwaan, Hugo de Graaff, Julliette de Moret, Ellen Grevelink (Mariken Hanke van Peursum tijdens zwangerschap Ellen), Han-Louis Meijer en nu Yiorgo Moutsiaras.

Comboleden

Onder Ellen werd Peter de Vries, de vaste pianist van Upstairs. Chris Mulder (Drums) speelde mee bij ‘Sentimental Journey’ in 2005. De laatste jaren wordt Upstairs tijdens concerten begeleid door Vincent Kroon (drums) en Arie Schilling (Basgitaar).

Oefenruimte

Toen de plannen bekend werden om Cafe Ome Klaas grondig te verbouwen en er een aantal appartementen in te vestigen, is Upstairs voor de repetities uitgeweken een zaaltje in de voormalige Kardinaal Alfrinkschool in de Kuyperstraat. Groot voordeel van deze locatie was dat er zich in een naastliggend zaaltje een heuse bar bevond, waar het goed toeven was na de repetitie. Na jaren in de Wilhelminakapel (ook in Maarssen) geoefend te hebben, houden we de repetities tegenwoordig in de grote zaal van Kerkcentrum Open Hof, Kerkweg 60 in Maarssen.