Historie

Het Close Harmony koor Upstairs is opgericht op 10 september 1990.

Een aantal voormalige leden van het jongerenkoor Nebarecha uit Utrecht misten het zingen heel erg. Er werd besloten een nieuw koor te starten dat als voorlopige werknaam ‘de Hooghe Noodt’ kreeg. Het zou een close harmony koor moeten worden vanwege de prachtige klanken van deze zangstijl. Als snel werd een dirigent gevonden in de persoon van Siebren Zwaan die kort daarvoor was gestopt als dirigent bij Nebarecha.

Omdat de meeste aspirant leden in Maarssen en omstreken woonden, werd een oefenruimte in dit dorp gezocht. Boven café Ome Klaas (langegracht 43) was een zaaltje beschikbaar dat bereikt kon worden via een lange smalle trap. Groot voordeel van deze oefenruimte was dat na de repetitie de kelen gesmeerd konden worden, vaak onder het genot van een bittergarnituur. Soms werd er gekegeld op de kegelbaan achter het café. Dit sociale aspect is tot op de dag van vandaag een belangrijk onderdeel van Upstairs.

Tijdens de oprichtingsvergadering moest een keuze gemaakt worden voor de definitieve naam van het koor: ‘Fifty-Fifty’ refereerde aan het repertoire dat voor ongeveer 50% uit Christelijk/gospel bestaat. Uiteindelijk werd Upstairs gekozen vanwege de locatie van de oefenruimte.

Dirigenten

Gedurende de bijna 25 jaar dat Upstairs nu bestaat, heeft Upstairs onder leiding van de volgende dirigenten heerlijk mogen zingen en musiceren: Siebren Zwaan, Hugo de Graaff, Julliette de Moret, Ellen Grevelink (Mariken Hanke van Peursum tijdens zwangerschap Ellen) en nu Han-Louis Meijer.

Comboleden

Onder Ellen werd Peter de Vries, de vaste pianist van Upstairs. Tot op heden begeleidt hij de concerten die we ongeveer eens per anderhalf jaar geven. Chris Mulder (Drums/saxofoon) speelde mee bij ‘Sentimental Journey’ in 2005. De laatste jaren wordt Upstairs tijdens concerten begeleid door Vincent Kroon (drums). Arie Schilling (Basgitaar) speelde mee tijdens ‘Back to the Future’ in 2013. Tijdens ons meest recente orkest bespeelde Mark Baan de basgitaar.

Oefenruimte

Toen de plannen bekend werden om Cafe Ome Klaas grondig te verbouwen en er een aantal appartementen in te vestigen, is Upstairs voor de repetities uitgeweken een zaaltje in de voormalige Kardinaal Alfrinkschool in de Kuyperstraat. Groot voordeel van deze locatie was dat er zich in een naastliggend zaaltje een heuse bar bevond, waar het goed toeven was na de repetitie. Inmiddels vinden de repetities plaats in de Wilhelminakapel, ook in Maarssen.

Concerten

Hoewel Upstairs niet veel optreedt, werd en wordt er veelal toegewerkt naar een concert. De organisatie van deze optredens ligt in de handen van de leden zelf, aangestuurd door de concertcommissie die eveneens uit leden bestaat. Onderstaand een overzicht van een aantal belangrijke hoogtepunten:

1997   ‘Dreamin’   Upstairs o.l.v. Hugo de Graaff (programma pdf)

2000   ’10 jaar Upstairs’   Upstairs o.l.v. Ellen Grevelink (programma pdf)
(Gastoptreden Barbershop Harmony Quartet S.O.A.P.)

2002   Upstairs   Upstairs o.l.v. Ellen Grevelink (programma pdf)
(Gastoptreden Barbershop Harmony Quartet CRASH)

2004   ‘Musical Event’   Upstairs o.l.v. Ellen Grevelink (programma pdf)
(Presentatie: Tineke Verburg)

2005   ‘Sentimental Journey’   Upstairs o.l.v. Ellen Grevelink (programma pdf)
Gastoptreden: Black Gospelzangeres Wendy van Dijk)

2009   ‘Rhythm of Life’   Upstairs o.l.v. Ellen Grevelink (programma pdf)
(Gastoptreden: ‘Young Upstairs’ bestaande uit kinderen Upstairs leden/Ellen)

2011   ‘Celebration’   Upstairs o.l.v. Ellen Grevelink (aankondiging)
Gastoptreden: Playground (band) en Rieneke Hovenier (Dans)

2013    ‘Back to the future’  Upstairs o.l.v. Han-Louis Meijer
(Gastoptreden: dansgroep Debora Bogaards)

2015    ‘Follow up’ Upstairs o.l.v. Han Louis Meijer
(Gastoptreden: Jitschaka van Leeuwen & Eloy Smit)

2018 ‘Viva la Vida’ Upstairs o.l.v. Han Louis Meijer
(Gastoptreden: Sjoerd Raaymaker)